Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

İSLÂM BİRLİĞİ NEDİR?

YazarMesaj
iTTiHaD
Admin
iTTiHaD

İSLÂM BİRLİĞİ NEDİR? Empty
MesajKonu: İSLÂM BİRLİĞİ NEDİR?   İSLÂM BİRLİĞİ NEDİR? EmptyPaz Ocak 25, 2009 11:53 am

Bediüzzaman Hazretleri, İttihad-ı Muhammediye (ASM) hareketini en geniş şekliyle ele alır ve bütün mü’minleri içine aldığını beyan eder:

«Hem de dediler: “İttihad-ı Muhammediyeye (a.s.m.)[1] dahil misin?”

Dedim: Maaliftihar! En küçük efradındanım. Fa­kat, benim târif ettiğim vecihle… Ve o ittihad­dan olmayan, dinsiz­ler­den başka kimdir, bana göste­rin.» (Divanı-ı Harb-i Örfi sh: 11)

Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerine diyorlar:

”Dâima İttihad-ı İslâmdan bahsedersin. Sen bize tarif et."
Cevaben:

«Lâkin tarif ettiğim ve dahil olduğum ittihad-ı Muhammedînin (a.s.m.) tarifi budur ki:

Şarktan garba, cenuptan şimale uzanan bir sil­sile-i nuranî ile merbut bir dairedir. Dahil olanlar da bu za­manda üç yüz milyondan[2] ziyadedir. Bu it­tihadın cihetülvah­deti ve irtibatı, tevhid-i İlâhîdir. Peyman ve ye­mini,[3] imandır. Müntesipleri, kàlû belâdan[4] dahil olan umum mü’minlerdir. Defter-i esmâları da Levh-i Mahfuzdur. Bu ittihadın nâ­şir‑i efkârı, umum kütüb-ü İslâmiyedir. Günlük gazeteleri de, i’lâ-i kelimetullahı[5] he­def-i maksat eden umum dinî gazetelerdir. Kulüp ve en­cü­men­leri,[6] câmi ve mescidler ve dinî medrese­ler ve zikir­hanelerdir. Merkezi de Haremeyn‑i Şerifeyn­dir. Böyle cemiyetin reisi, Fahr-i Âlemdir...

...Elhasıl: Sultan Selim’e biat etmişim. Onun itti­had-ı İslâmdaki fikrini kabul ettim. Zira, o vilâyat‑ı şarkiyeyi ikaz etti. Onlar da ona bîat ettiler. Şim­diki şarklılar, o zamanki şarklılardır. Bu meselede seleflerim, Şeyh Cemaleddîn-i Efganî, allâme­ler­den Mısır müftüsü merhum Muhammed Abduh, müfrit âlim­lerden Ali Suâvi, Hoca Tahsin ve itti­had-ı İslâmı hedef tutan Namık Kemal ve Sultan Selim’dir ki, demiş:

İhtilâf u tefrika endişesiKûşe-i kabrimde hattâ bîkarar eyler beni.[7]İttihadken savlet-i a’dâyı def’e çaremiz,[8]İttihad etmezse millet, dağ-dar eyler beni.[9]
Yavuz Sultan Selim» (Divanı-ı Harb-i Örfi sh: 19)

İttihad ismini almakla birlikte ittihad etmeye mani olan tutum sergileyen İttihad Terakki Cemiyeti hakkında Bediüzzaman Hazretlerinin beyanı:

«Herkesin şevkini kıran ve neş’esini kaçıran ve ağraz­lar ve taraftarlıklar hissini uyandıran ve se­beb-i tef­rika olan ırkçılık cemiyat-ı akvamiyeyi[10] teşkiline sebe­biyet veren ve ismi meşrutiyet ve mânâsı istibdat olan ve İttihad ve Terakki ismini de lekedar eden buradaki şube-i müstebida­neye[11] muhalefet ettim.» (Divanı-ı Harb-i Örfi sh: 32)

--------------------------------------------------------------------------------

[1] 1909 da bu isimle kurulan bir cemiyet münasebetiyle sorulu­yor

[2] 1909 da dünyadaki İslâm nüfusu

[3] kuvvetli yemini

[4] Cenab-ı Hakkın ruhları yarattığında "Rabbiniz değil miyim" mealinde buyurduğunda, ruhlar "evet Rabbimizsin" dedikleri zaman

[5] Allah kelamının, İslâmiyetin hakikatlarının yayılmasına çalış­mayı

[6] meclis ve komisyonları

[7] kabrimin köşesinde, rahatsız eder

[8] düşmanların saldırısını birlikte defetmek iken

[9] birleşme olmazsa kızgın demirle yüreğim dağlanır

[10] farklı farklı ırktan olanlara ait dernekleri

[11] İttihad ve Terakki Cemiyetinin merkezi Selanik’te idi. İstanbulda ise şubesi vardı
http://ittihad.forummum.com

İSLÂM BİRLİĞİ NEDİR?
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» YAHUDİ ZULÜMÜNE VE BÜTÜN DÜNYA MÜSLÜMANLARIN ÇEKTİKLERİNE DUR DEMEK İÇİN İSLÂM BİRLİĞİ
» Türk Ordusu ve İslam Alemi (TÜRK ORDUSU İSLAM ALEMİNE HİZMET EDECEK )
» İSTİKBALDE İSLÂM BİRLİĞİ
» İSLÂM BİRLİĞİ’NDE RİSALE-İ NUR'UN ROLÜ
» BEDİÜZZAMAN HAZRETLERİ VE İSLÂM BİRLİĞİ